Elma soslu Yulaflı Kek Tarifi

11/21/2007



Resimler istedigim gibi cikmadi bir turlu. Yemek bloglarinda ki harika goruntulere bakinca insan utaniyor yaptigi mamalari eklemeye ama bugunluk bir istisna yapmaya karar verdim cunkuuuuuu uzun zamandir uzerinde calistigim elma soslu kekim sunuma hazir kivama geldi nihayet. Tamamen organik malzemelere esmer seker ve kepek unu da ilave edince tatli ihtiyacimi beni duba gibi $i$irmeden giderebilecek bir lezzet cikti ortaya. Hemen tarife geciyorum, deneyin ve bana sonucu nasil buldugunuzu soyleyin.

Malzemeler
  • 1 1/4 cup elma sosu (ben hazir satilanlardan kullandim ama dilerseniz evde de elmalari incecik rendeleyerek hazirlayabilirsiniz)
  • 3/4 cup yulaf
  • 1/2 cup sut
  • 3/4 cup hurma (yine cekirdeklerinden temizlenmis, incecik dilimlenmis hazir hurma paketlerinden kullandim, bunun yerine kuru uzum de olabilir)
  • 3/4 cup ufalanmis ceviz(cevizleri firinlayip citir hale getirdikten sonra ilave ederseniz daha enfes bir tadi oluyor ama yapmasanizda olur:)
  • 1/2 cup tuzsuz tereyag (eritilip -> sogutulmus)
  • 3/4 cup esmer seker
  • 2 yumurta
  • 1 1/2 cup kepek unu
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 1/2 tatli kasigi kasigi tuz
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 1/4 tatli kasigi ogutulmus karanfil
  • 1 tatli kasigi kasigi vanilya(kullandigim yulaf vanilyali oldugu icin ben ilave etmedim)
YapilisiElma sosunu isitip(kaynatmaya gerek yok) icerisine yulaf+hurmalari ilave edip sogumasi icin bir koseye birakiyoruz. Bu arada yulaflarimiz yumusayip hurmalarimiz da agizda eriyecek kivama geliyor. Biz de bu sirada yumurta, eritilmis tereyag ve esmer sekerimizi mikserle cirpiyoruz. Daha sonra sirasiyla sut+kepek unu+kabartma tozu+tuz+tarcin+karanfili ilave edip bir guzel karistiyoruz. Sogumus yulafli karisimi da icine ekleyip zeytinyagi spreyla hafifce yaglanmis tepsimize dokup, 350 F(yaklasik 175 C) isida yaklasik 35 dk pisiriyoruz. Bu arada karistirma kabinda kalanlari da bir guzel yalayip yutuyoruz, isin en keyifli kismi burasi lutfen bu noktayi atlamayin :)) Evde fazla elmaniz varsa karisimi firin tepsisine doktukten sonra dilimlenmis elmalarla uzerini susleyip o sekilde firina verebilirsiniz, evde elma kalmadigi icin bu sefer ekleyemedim.

***********

Gordugunuz gibi ben hala tatile cikamadim, teknik olarak tatildeyim ama hala sehir sinirlari icerisinde oldugum icin pratikte "evde dinleniyor" sayiliyorum. Bu sebeple kendimi mutfak ve ev islerine vurmus bir vaziyette sabahtan aksama kadar kah yemek pisirip, kah evi temizliyor, her seferinde acmaya korktugum dolaplari(uzerime yikildiklari icin) bir duzene sokmaya calisiyorum. Sadede gelecek olursak tatile gitmek icin Carsamba gun ki maci bekliyoruz biz efendim. Umarim yeneriz cunku onca yolu asik suratli, aksi bir erkekle gecirmek istemiyorum.

*********

Adres cubugunda bir degisiklik farkettiniz mi? Sayfa duzenini kullanmak disinda blogspot'la hic bir alakam kalmadi cunku salincaktaikikisi.com adresini satin aldim. Bunu yapmak icin neden bunca zamandir beklemisim bende bilmiyorum. Simdi sira site iceriginde (bakarmisiniz blogtan siteye terfi ettim hemen :)) bazi degisiklikler yapmakta ama once benim su kodlari ogrenmem ya da profesyonel yardim almam gerekiyor.

************

Bilginiz olsun diye soyluyorum. Yan tarafta ki linkleri ara sira duzenliyorum, bazilarini sildim cunku her konuda hastalik noktasinda ince dusunen ben bu konuyu da evirip cevirip o boyuta getirmis olup bazi bloggerlarin salincaktaikikisi'nin kendilerine link vermesinden hosnut olmadigini dusundum. Bu yargiya varmak icin epey ugrastim, evet :) Eger listeden isminizin silinmesini istiyorsaniz bana yazmaniz yeterli, no hard feelings.

ps: bu aksam kabakli balik corbasi yaptim ilk defa, bol limonlu - domatesli harika birsey oldu. Balik sevmeyen Ozy bile tabagi bitirip daha var mi diye sordu. Resmini eklemek istiyordum ama cok karanlik cikmis, goruntu kirliligi olmasin simdi. Ilgilenen olursa tarifi verebilirim.

You Might Also Like

7 Yorum - Yorum Yazmak icin TIKLA!

  1. Güzelim ellerine sağlık. Çok lezzetli görünüyor. Vaktim olduğunda mutlaka denemek isterim. İçinde elma olan herşeyi çok severim. Kışın favori meyvemdir benim.

    YanıtlaSil
  2. evdeki elmaları nasıl degerlendirsem diye dusunuyordum. tarifi listeme alayım :)
    benimde bazı resimler malesef kötü çıkıyor en kısa zamanda makinamı degistireceğim.
    site adın hayırlı olsun canım.senden harika bir tasarım ortaya çıkacağından eminim çok zevkli bir insansın çünkü.
    linklerinde sanki ben yokum :( ben rahatsız diilimki senin bana link vermenden:S
    maçı inşallah kazanırızda seninde tatilin eşinle birlikte bol gülmeli geçer :)

    YanıtlaSil
  3. Site olmuşsun tebrikler, resimler için ben (karanlık olduğunda özellikle) picassa kullanıyorum,tavsiye ederim.
    Sude doğana kadar balık yemiyen ben özellikle son dönemde tam bir balık hastası oldum. Ellerine sağlık, tarifini istiyorum

    YanıtlaSil
  4. Bennnn, bennn istiyorum tarifini. ;)
    Artik bizim burada iyice kis guzelligini gosterdi,bende de bir corba manyakligi bastirdi ve balik manyagi olarak, istiyom bu tarifi ..; )
    Simdiden tesekurler canim.. ;)

    YanıtlaSil
  5. Ayyyys bende istiyorum tarifiiiiiiii...

    Ellerine saglik Organik guzelimiz...

    YanıtlaSil
  6. aa hayirLi oLsun canim.
    ben de satin aLmai du$unuorum uzun zamandir, bLogspot tempLate`iyLe devam ediLebiLdigini de duymu$tum. oLuomu$ i$te, hehe :) hayirLi oLsun cnm ;)
    ben yarin cikiorum tatiLe in$allah.. siZ nereye? ben WeSt Coast`a gidiorum. beLki, kim biLir, bir yerLerde... :)

    ~Serra

    YanıtlaSil
  7. Nuray; elmayi cok sevdigine gore harika bir cildin olmali ;) Bu kekte tam sana gore o zaman.

    Nes; linklerime ekledim seni canim,nasil unutmusum ki simdiye kadar.. :((

    Loungetime; balik ozellikle kalp sagligi icin cok yararli, bende uzun zamandir tavuk yemeklerinden sogudugum icin balikli tariflere yoneldim. Corba tarifini asagida veriyorum canim.

    Merail; o zaman bu corba tam senlik:)

    Balik corbasi

    Malzemeler;

    4-5 parca fileto balik (ne isterseniz kullanabilirsiniz)
    2 tane kabak
    Sogan
    2 domates
    Salca
    Limon
    Nane, maydanoz
    Tuz

    Ilk once soganlari rendeleyip az zeytinyaginda kavuruyoruz. Daha sonra sirasiyla kucuk kucuk dogranmis domatesleri ve salcayi ilave edip salcanin kokusu cikana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Ardindan 2-3 parcaya dilimledigimiz balik filetolarini tenceremize alip 2-3 dk karistiriyoruz. Baliklar tavuk eti gibi beyazlasip etleri ayrilmaya baslayinca kucuk kucuk dogradigimiz kabaklarimizi da ilave edip biraz daha kavurup uzerini ortecek kadar sicak su ilave ediyoruz. Bu corbanin sirri NANE'de. Bolda kuru-taze nane katiyoruz, hem kabakla uyum sagliyor hemde balikla. Ardindan da 4-5 yemek kasigi limon suyunu ve tuzumuzu tenceremize ilave edip pisiriyoruz. Hem cok kolay hem de cok leziz bir tarif, soguk kis gecelerinde bu corbayla icinizi isittikca beni hatirlayin ;)

    Ibrahim ve Ecem; tarifi ekledim canim, denersen bana sonucu bildir mutlaka:)

    Serra; tesekkur ederim canim, bende uzun zamandir dusunuyordum almayi linki ama bugun yarin derken hep ertelemestim. Blogspotla sorun yasamadim simdilik, umarim boyle devam eder. Biz yine Kuzey'e gidiyoruz, senin icin isinacak bati'da biz de donacagiz anlasilan yine :)

    YanıtlaSil